Kategoria: Mielipide

  • Lievempi suojelumerkintä ei riitä Katariinassa

    Lievempi suojelumerkintä ei riitä Katariinassa

    Lievempi suojelumerkintä ei riitä Katariinassa Kymen Sanomien mielipidekirjoituksissa on käyty keskustelua Katariinan kaavamuutoksesta, kuten Henri Herranen (27.2. ja 10.2.2025) ja Sami Virtanen (25.2.2025). Kaavamuutoksen tarkoituksena on mahdollistaa valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön (RKY) suojelu ja alueelle soveltuva täydennysrakentaminen sekä päivittää alueen rakennustapaohje. Katariinan/ Puistolan alue on 1900-luvun alkupuolen kaavasuunnittelua edustava puutarhakaupungiksi luonnehdittava kokonaisuus. Olen Virtasen kanssa samaa mieltä…

  • Itämeri ei tarvitse akkuteollisuutta – tarvitseeko Kymenlaakso?

    Itämeri ei tarvitse akkuteollisuutta – tarvitseeko Kymenlaakso?

    Cursorin toimitusjohtaja David Lindström ja Kotkan ja Haminan kaupunginjohtajat Esa Sirviö ja Ilari Soosalu perustelivat Kymen Sanomissa 27.2. akkuteollisuuden tuloa seudulle. Muutama tarkentava kommentti ja kysymys. Kirjoituksessa ei mainittu kertaakaan Kiinaa. Kiina ei ihmisoikeusongelmineen ole kovinkaan hyvä kumppani Suomelle, enkä ymmärrä, miten kumppanuus lisäisi yhteistyömahdollisuuksia Suomen valtion kanssa. Pikemminkin koen epäilyttäväksi, että tänne Naton raja-alueelle rakennetaan…

  • Kotkan uimahallien tulevaisuudessa pitää muistaa myös lapset ja nuoret

    Kotkan uimahallien tulevaisuudessa pitää muistaa myös lapset ja nuoret

    Kotkan uimahalleista puhuttaessa toivoisi, että keskustelua lähdettäisiin käymään toiminnoista, joita uimahalleissa on. Isomman altaan tarvetta perustellaan usein kilpaurheilulla, vaikka todellisuudessa uimahalleihin on tullut uusia lajeja viemään allastilaa. Nykyiset uimahallit on rakennettu aikana, jolloin vesijuoksu tai jatkuvat vesijumpat eivät ole olleet osa käyttöä. Näiden tarvitsema tila on jatkossa huomioitava. Uimahallit on rakennettu ajatuksella, että muutamat radat…

  • Meidän tulisi istuttaa puita, joiden varjoissa emme itse aio istua.

    Lapseni tulevaisuutta miettiessä mieleeni nousee toisinaan huoli. Mitä voisimme tehdä varmistaaksemme, että myös tulevat sukupolvet saavat kasvaa maailmassa, jossa luonto ja ilmasto eivät ole uhattuna? Viimeaikaisten ilmastoraporttien kuva luonnon tilasta on synkkä. Luontoa on kulutettu ja ilmastoa kuumennettu viimeisen vuosisadan ajan ilman, että kukaan on todella puuttunut asiaan. Suomessa vasemmiston teollisuuspolitiikka on nojannut luonnonvarojen hyväksikäyttöön,…

  • Kotka on kulttuurikaupunki ja kirjasto sen olennainen osa

    Valtuusto hyväksyi ma 23.9. Kotkan kaupungin kulttuuriohjelman. Ohjelma on käytännönläheinen ja toimenpiteet konkreettisia — paitsi kirjaston osuudessa. Kirjastoa koskeva osuus olisi pitänyt jo lautakuntavaiheessa palauttaa uudelleenvalmisteluun. Nyt valtuusto hyväksyi kulttuuriohjelman, jonka kirjastokohtaa ei konkretisoitu mitenkään. Ymmärsivätkö päättäjät, mitä kirjastokohta käytännössä tarkoitti? Kirjastotoimen osuudessa lukee: ”Valitsemme painettuja aineistoja ja lavennamme digitaalisten sisältöjen tarjontaa todellisen kysynnän tahdissa.” Kysyntä eli lainaus…

  • Kuinka koulutusta kehitetään ilman rahaa?

    Vuosi sitten käydyissä eduskuntavaaleissa kokoomus lupasi koulutuksen olevan erityissuojelussa ja hallitusohjelmassaan kertoi halustaan ratkaista hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden saatavuutta uhkaavan sote-henkilöstön vajeen. Todellisuudessa hallituksen toimet antavat keppiä niin koulutukselle kuin sotellekin, ja toisen asteen maksuttomuuden kumoamisen lisäksi isoja säästötoimia osuu ammatilliseen koulutukseen. Aikuiskoulutustuen sekä työnantajien koulutustuen lakkautus tulevat vaikeuttamaan aikuisten alanvaihtajien kouluttautumista. Henkilö jolla on mahdollisesti asuntolaina…

  • Mitä tapahtui 2.asteen maksuttomalle koulutukselle

    Kehysriihessä on tehty esitys, että 2.aste muuttuu maksulliseksi sen vuoden lopussa kun opiskelija  täyttää 18 vuotta. Tämä tarkoittaa melkoisella varmuudella sitä, että opintojen viimeinen kevät  maksaa. Sitä ei tiedä vielä opetusministerikään miten tämä hoidetaan, mutta ainakin keväällä  ylioppilaskirjoituksissa kirjoitettavat aineet tulevat maksullisiksi. Samoin oppikirjat. Tavoitteena  ilmeisesti on että opiskelijoille annetut tietokoneet pysyisivät käytössä, mutta ovatko…

  • Kannatan lakko-​oikeutta – Keskustelu kuuluu demokratiaan

    Tyytyväinen työntekijä on yrityksen etu. Hallituksen linja näyttää olevan kolmikannan tuhoaminen ja työtätekevien ihmisten alistaminen työnantajapuolen määräysvaltaan. Onko Suomi on palaamassa patruuna-aikaan, jossa isäntä omisti työntekijänsä? Ay-liike on rakentanut suomalaista hyvinvointivaltiota jo pitkään. On ay-liikkeen ansioita, että suomalaisilla on kahdeksan tunnin työpäivä ja viisipäiväinen viikko. Meillä on irtisanomissuoja ja työttömyyskorvaukset. Me saamme sairausajalta palkkaa ja…

  • Teollisuudelta on vaadittava takeet siitä, että Itämeri ei saastu lisää

    Kymen Sanomat julkaisi verkkosivuillaan 22.3. Itämeren huonoa tilaa koskevan artikkelin, jossa kirjoitettiin muun muassa näin: ”Nyt ollaan risteyksessä sen kanssa, minne ilmastonmuutos meitä vie. Kunnianhimoinen ilmastopolitiikka auttaa myös meriä ja monimuotoisuutta.” Itämeren tila ei ole uutinen, mutta tähän liittyy kaksi muuta ajankohtaista uutista: Haminan akkumateriaalitehtaan ympäristölupa ja hallituksemme kanta EU:n ennallistamisasetukseen. Itämeren tilaa ei saa huonontaa – teollisuudelta on…

  • Liit­to­jen teh­tä­vä on puo­lus­taa jä­se­ni­ään

    Toni Vai­nik­ka ot­taa kir­joi­tuk­ses­saan (jul­kais­tu ver­kos­sa 20.2.) kan­taa käyn­nis­sä ole­vaan työ­mark­ki­na­myl­ler­ryk­seen ja eri­tyi­ses­ti am­mat­ti­liit­to­jen jär­jes­tä­miin po­liit­ti­siin lak­koi­hin. Olen mo­nil­ta osin Vai­ni­kan kans­sa sa­maa miel­tä: am­mat­tiyh­dis­tys­ten tär­kein teh­tä­vä on puo­lus­taa jä­se­ni­ään, mikä ta­pah­tuu par­hai­ten kes­kit­ty­mäl­lä esi­mer­kik­si tes-neu­vot­te­lui­hin, tai sel­vit­tä­mäl­lä epä­sel­viä ir­ti­sa­no­mis­ti­lan­tei­ta. Ide­aa­li­maa­il­mas­sa lii­tot myös jäi­si­vät puo­lu­e­po­li­tii­kan ul­ko­puo­lel­le. Mut­ta mitä teh­dä ti­lan­tees­sa, jos­sa puo­lu­e­po­liit­ti­sil­la toi­mil­la hei­ken­ne­tään liit­to­jen…